Domaniç Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Mart

Aricilik Tarim Takvimi

- Arilarda esasli muayene ve bakim islemlerine mart ayinda baslanir. Mart ayinda arilar yavru ve yumurtaya baslarlar. Bu nedenle, kovanlarin açilmasi ve muayenesi havanin günesli, rüzgarsiz ve sicakligin 15 derecenin üzerinde oldugu 12.00-14.00 saatleri arasinda yapilmalidir. Yavrulari üsütmemek için, kovanlari fazlaca açik tutmaktan kaçinilmalidir. Ayrica , elini çabuk tutarak, kovanlari hemen kapatmalidir.
- Kovanlarin isçi ari mevcudu kontrol edilir.
- Kovanlarin analari olup olmadigi kontrol edilir.
- Öksüz kovanlar anali zayif kovanlarla birlestirilir.
- Kovanlardaki fazla bos petekler çikartilir.
- Yavru ve yumurta için tesvik suruplamasi yapilir.
- Elimizde varsa, ihtiyaçli kovanlara balli çerçeve takviyesi yapilir.
- Rutubetten dip tahtasi islanan kovanlar varsa , ya dip tahtasi ya da kovan degistirilir.veya sicak bir günde , yanan bir ateste dip tahtasi kurutulur.

 

Bagcilik Tarim Takvimi

- Baglarda budama bitirilir.
- Toprak islemesi yapilir.
- Bag tesisi için fidan dikimi yapilir.
- Anaçliklardan alinan asma çelikleri , köklendirilmek üzere, hazirlanan yerlere dikilir.
- Gübreleme yapilmamissa bu ayda yapilir.
- Yarma ve dilcikli Ingiliz asisi yapimina baslanir.
- Geçen ay yapilamayan birinci kis ilaçlamasi bu ay yapilmalidir.
- Çirpi toplama , yüksek sistemde direk dikimi, tel çekme ve germe isleri yapilir.
- Sürgün baglama, dikim , sürüm, gübreleme yapilir.
- Uyanmaya baslayan baglarda sürgünler bir karis olunca bordo bulamaci atilir. Hemen arkasindan, kükürt atilmali;yagisli havalarda kükürt atimi tekrarlanmalidir. Ilaçlamalar 15-20 gün ara ile yenilenir.
- Göz kurdu ve maymuncuga karsi mücadele edilir. Maymuncuk böcekleri omcalara çiktiklarinda , omca çevreleri Dursban-4, Korban-4,Korvin-5 Wp ilaçlarindan biri ile ilaçlanir.

 

Büyükbas Hayvancilik Tarim Takvimi

- Periyodik olarak sigirlarin tohumlanmasina devam edilir. Gelismesi iyi 18-22 aylik Holstayn düveler ile, 18-24 aylik Montofon düvelerde ilk defa tohumlamaya verilir.(Tohumlamada yararlanilacak bogalar, 18 ayini doldurmadan, yetistirme hastaliklari yönünden testleri ile verim kayitlari incelenmeden, tohumlamada kullanilmamalidir. Her firsatta suni tohumlamadan yararlanma yoluna gidilmelidir.)
- Bütün sigir materyaline sarbon, yanikara, gerektiginde sigir vebasi asilari yapilir.
- Nokra mücadelesine devam edilmelidir.Danalarin septisemi serumu, numaralama ve boynuz köreltme islemine devam edilir.Dogan buzagilarin göbek kordonu temiz bir makasla kesilir,günde iki defa tentürdiyot döküp gazli bezle fazla sikilmadan baglanir.
- Sigirlarin rasyonlarinda enerji ihtiyaçlari iyi dengelenmeli, geçici de olsa, noksan besleme yapilmamalidir. Gebeligin ilk aylarinda besleme kaba yemlere dayali olabilir. Iki yasina gelmis disi materyali de fazla beslememelidir. Çünkü,fazla besleme nedeniyle, cinsel bezler yaglandigindan, üreme gücü azalir.
- Bu ayki çalismalarda secere, verim ve saglik kartlari islenir.

 

Çayir - Mer'a ve Yem Bitkileri Tarim Takvimi

- Ocak ve subat aylarinda yapilmasi gereken faaliyetlere mart ayinda da devam edilir.

 

Çim Tarim Takvimi

Çim alanlarda çalisma programi aslinda Mart ayinda baslar.Çimlerin büyümeye basladigi, hava ve toprak durumlarinin iyi oldugu bu dönemde , dökülmüs yapraklari ve alaninizdaki çöpleri temizlemek için tirmiklama yapin. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tirmiklarken çimlere zarar vermemektir. Kis aylari boyunca ayaza maruz kalmis çimleri silindirlemek iyi bir yoldur. Bu ay içinde yapacaginiz ilk biçimde çiminizin üst kismindan alin. Bu dönemde yapilacak alçak biçim alanda sararmalara neden olabilir. Biçim için alanlarin kuru oldugu bir günü seçin. Bu ay için ayda iki biçim yeterli olacaktir.Mart ayi içinde yapilacak tek is biçim degildir. Alanin hastalikli olup olmadigini da bu ay içinde gözleyebiliriz. Eger gerekli ise ilaçlama yapariz.

 

Hububat Tarim Takvimi

- Ikinci azotlu gübre uygulamasina devam edilir.
- Yazlik ekilislere devam edilir.
- Yabanci ot ilaçlamasina baslanir.
- Tarla faresi mücadelesine devam edilir.

 

Küçükbas Hayvancilik Tarim Takvimi

- Yüksek rakimli yerlerde koyunlarin dogum isleri takip edilir. Agil yemlemesine devam edilir. Dogan kuzular soguk hava sartlarinda iyi korunmalidir. Ova veya yakinlarindaki bölgelerde , kuzulari baslamali, erkek ve disi kuzular simdilik birarada otlatilmalidir.(Kuzu ve toklulara temiz mera ayrilmali , anaç koyunlar ayri mer’alandirilmalidir.)
- Sarbon,Enf, Hepatit Nekrozan (Kara Hastaligi), Keçi ciger agrisi hastaligi ile ektima gibi belirli yer ve zamanlarda çikan hastaliklara karsi, koruyucu asilamalar yapilir.
- Çoban köpeklerine serit ilaci verilir.

 

Kümes Hayvanciligi Tarim Takvimi

- Kuluçhane ve civcivhanelerde , temizlik ve ilaçlama yapilir. Mart ayindan baslayarak, Mayis ayinin ilk haftasina kadar çikan civcivlerde daha fazla randiman alindigindan, bu ayda kuluçka islerine baslanir.
- Civciv büyütme yerlerinde yem, su, isik, isitma, dezenfeksiyon, altlik gibi tüm hazirliklar, civciv getirilmeden önce tamamlanir.
- Çikan civcivlere ilk gün mutlaka marek asisi ve cinsiyet ayrimi yapilir.
- 7-12 günlük civcivlere birinci burun –göz damla (yalanci veba) asisi uygulanir.
- Yirminci gün kizil ishale karsi, koksidiyoz ilaçlari verilir.
- Yirmibirinci günden baslayarak, yirmisekizinci güne kadar gumbaro asisi yapilir. Hastalik girmis ticari sürüleri olan isletmelerde bu asi 7-18 günlük civcivlere tatbik edilebilir.
- Civcivler 10-15 günlük olduklarinda, istenilirse gagalari 1/2 veya 1/3 oraninda kesilir.
- Ilk iki hafta , 1 metrekare taban alan için 5 watt hesabi ile , günde 22 saat isik verilir. Ikinci haftadan sonra isik azaltilir.
- 0-3 hafta ince toz yem verilir, sonra pelet yeme geçilir. Civcivler ilk haftada devamli sik ,sik yemlenmelidir.


Meyvecilik Tarim Takvimi

- Yüksek yörelerde fidan dikimi sürdürülür.
- Toprak isleme bitirilir.
- Gübreleme islemi tamamlanir.
- Budama tamamlanir.
- Kalem asisi yapilir.
- Tarimsal mücadeleye devam edilir.

 

Sebzecilik Tarim Takvimi

- Patateste tarla hazirliklari tamamlanir. Ekim ve gübreleme yapilir.
- Patatesten baska , diger tarla sebzeciliginde de toprak hazirligi yapilir. Son toprak islemesiyle gübreleme islemi de bitirilir.
- Fasulye ekilecek yerlerde , tohum yatagi hazirliklari yapilir. Martin ikinci haftasinda gübre atilir.Ayin ikinci yarisinda ekime baslanir.
- Fideliklerde hastaliklara karsi mücadele yapilir.
- Tohum ekimi, sasirtma ve fide dikimine devam edilir. Ilik yastiklar hazirlanir. Bezelye , fasulye, kavun ve karpuz ekimi yapilir.
- Tohuma birakilan kislik sebzelerin bakim islerine devam edilir.
- Çökerten hastaligina karsi tohum , fide ve toprak ilaçlamasina bu ay da devam edilir.
- Üreticiler satin alacaklari tohum ve fidelerin hastaliksiz, canli görünüslü olmasina dikkat etmelidir. Bu konudaki ihtiyaçlarini tarim kuruluslariyla, çevrede taninmis merakli çiftçilerden saglayabilirler.

 

Süs Bitkileri Tarim Takvimi
Seralarda


- Sürmeye baslayan yildiz yumrularindan çelik alinir.
- Kroton (Croton), Asparagus (Tül Kuskonmaz), Palms (Palmiyeler), Begonia(Begonyalar), Poinsettia Pulcherrima (Atatür Çiçegi) vb. saksili süs bitkilerinin harci yenilerek,saksi degistirmesi yapilir.
- Agaç begonyasi ve Atatürk çiçeginde sert budama uygulanir.
- Kauçuk ve deve tabanindan çelik almaya devam edilir.

 

Park ve Bahçelerde

- Güllerde budamaya devam edilir.(Normal ve Sarilici güller).Budanan güllere ahir gübresi ve kompoze gübre verilir.Dipleri çapalanir.Diger bakim isleri yapilir.
- Sicak bölgelerde , bu ayin ortasinda Zinia (Kirlihanim), Verbena (Mine Çiçegi), Gomphrena (Hanimdügmesi), Godetia (Godeçya-Yer Açelyasi), Portulaca (Ipek Çiçegi),Salvia (Ates Çiçegi),Petunia(Tütün Çiçegi), Tagates (Kadife Çiçegi), Impatiens (Kina Çiçegi),Callistephus (Sarapati), Ipomea (Kahkaha), Careopsis (Kizgözü),Cosmos (Kozmoz),Helichrysum (Kagit Çiçegi),Trepaeolum (Latin Çiçegi), Amaranthus (Püskül Çiçegi) ,Celosia (Horozibigi), Ageratum (Vapurdumani) vb. yazlik çiçeklerin tohumlari ekilir.
- Bu ayda yapraklarini döken agaç ve agaççiklarla , tirmanici bitkilerin dikimleri sona erer.
- Çiçekleri geçmis parterlerin topragi bellenir.Bu is yapilirken, agaççiklar ve diger sürekli bitkilerin köklerinin zedelenmemesine dikkat edilir.
- Agaççiklarin tomurcuklari kontrol edilerek, sert hava kosullarindan zarar görmüslerse, tekrar budanirlar.
- Uzun ömürlü bitkiler bölünmek suretiyle , çogaltilirlar ve tekrar dikilirler.Bu islemler marttan sonbahara kadar, basarili bir sekilde yapilabilir.
- Ayin ortasindan itibaren, glayöl soganlarinin tarlaya ve saksiya dikimine baslanir.
- Sarilici yasemin (Jasminum), Calycanthus (Kadeh Çiçegi), Hamamelis , Kartopu (Viburnum Opulus),Abelya (Abelia) ,Yaz Sümbülü , Kelebek Çalisi (Buddleia),Agaç Hatmi (Hibiscus) vb. çalilarda budama uygulanir.Bu arada, alinabilir.
- Ayni zamanda çiftlik gübresi verilir.
- Çim alanlari tirmiklanir.
- Yabani otlar elle koparilir.
- Çimler havalandirilir.
- Çimlere kimyasal gübre verilir.

 

Zeytincilik Tarim Takvimi

- Dikime devam edilir. Kompoze gübre uygulamasi sürdürülür.
- Budama yapilir.
- Zeytin güvesine karsi ilk ilaçlamaya baslanir.(Organik fosfatlilarla)