Domaniç Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Şubat

Aricilik Tarim Takvimi

- Hava kosullari uygun gidip, çiçekler açmis ve arilar çalismaya baslamissa , subatin son haftasi kovanlarda ilk kontroller yapilir. Bu kontrollerde ; sönen kovanlar varsa, balli çerçeveleri alinip , kovan kapatilir. Bu yolla yagmaciliga da meydan verilmemis olur.
- Aç kovanlar varsa, balli çerçeve verilir. Balli çerçeve yoksa , surup ile besleme yapilir. Bu besleme islemi , kovanda aç kalma tehlikesi ile karsilasilmadikça yapilmaz. Çünkü, normal arilar erken beslemeye tabi tutulursa , fazlaca yavruya yatar. Bunun sonucu, soguklarda yavrulari üsütme olasiligi artar. Verilecek suruplar 1 ölçü seker, 1 ölçü sudan yapilir.Seker kaynar suda eritilir, soguyunca , 5 litre suruba 1 gr terramisin veya bir paket apimisin suda erimis olarak ilave edilir.Yavru çürüklügüne karsi, koruyucu olarak ilaçli surupla besleme yapilir.
- Subat ayinda , ayrica varroaya karsi mücadele yapilir. Çünkü, subatta yavru ve yumurta yoktur veya az miktardadir. Yavrunun az oldugu dönem, varroa ilaçlamasi için idealdir.Kullanilacak ilaçlar devamli olarak degistigi için ,Tarim Il Müdürlügünden ögrenilmesi gerekmektedir.

 

Bagcilik Tarim Takvimi

- Baglarda kis budamasina devam edilir.
- Anaçliklarda asma çeligi kesimine devam edilir ve kesilen çelikler kum içine ters olarak bütünüyle katlanir.
- Uygun havada fidan dikimi yapilir.
- Ay sonunda birinci kis ilaçlamasi yapilir.

 

Büyükbas Hayvancilik Tarim Takvimi

-Sert ve rüzgarli olmayan yagissiz günlerde ,sigirlar timar edildikten sonra ahir disina çikarilir. Rutubetli ,temizlenmemis taban ve toprak zeminlerin birçok mikroorganizmalarin çogalmalarina ortam hazirladigi ve bunlarin hayvanlarin saglik durumlarinin bozulmasina neden oldugu bilincine varilarak , diger isler bittiginde , derhal ahir temizlenip, zemine yataklik serilir.(Sap,saman , talas gibi yatakliklar ayni zamanda hayvanlarda isi kaybini da önler ).
- Kanatli ve eklem bacakli zararlilar, kis aylarinda alçak basinçli ve sicak ahirlarda saklanirlar. Pencere, kapi ve vantilasyon yolu ile hava degistirilir ve bu yolla zararlilarin ahirda yerlesmeleri engellenir.
- Hayvanlar içeri alinirken ,isi kontrolü yapilmalidir.(Hayvanlarin fizyolojik uyum saglamalari için,iç ve dis isi arasinda fazla bir fark olmamalidir.)
- Sigirlarin yesil yem ihtiyaçlari , silaj yemler veya hayvan pancari ile karsilanmaya baslanir.
- 4-8 aylik disi danalara S.19 asisi , dogumlari yaklasan sigirlara septisemi asisi yapilir.Bütün sigirlara nokra için paraziter ilaçlama uygulanir.
- Sigirlar haftada bir kere veteriner hekim kontrolünden geçirilir.Dogum yapacak sigirlar ayrilir;hasta hayvan varsa ,derhal tedavisi yapilir.Dogum yapacak inekler, dogumlarina iki ay kala sütten kesilerek kuruya alinir.

 

Çayir - Mer'a ve Yem Bitkileri Tarim Takvimi

- Bu ayda da meralara kesinlikle hayvan sokulmamalidir.
- Havalarin uygun gittigi günlerde bozulan çitler onarilir.
- Çiftlik gübresi veya suni gübrelerle besin takviyesi yapilir.
- Padokslarin bakim ve onarimlari ile ocak ayindan arta kalan isler sürdürülür.
- Açilmis olan su kanallari ile drenaj çukurlari kontrol edilerek temizligi yapilir.

 

Çim Tarim Takvimi

Iliman bölgelerde çim bakim zamani Subat ayi içinde baslayabilir.Ortaya çikan solucanlarla savasa yine bu ay içinde baslayabiliriz. ;Ancak Mart ayi gelmeden alaninizda biçim yapmayin.Eger ekim yapmayi planliyorsaniz, havalar iyi gittigi sürece topraginizi hazirlamaya baslarsiniz.Subat ayinin ikinci yarisinda Ege ve Akdeniz bölgesinde ekim yapmaya baslaya bilirsiniz.

 

Hububat Tarim Takvimi

- Ikinci azotlu gübre tatbikatina baslanir.
- Yazlik ekilisler yapilir.
- Tarla faresi ile mücadeleye devam edilir.


Küçükbas Hayvancilik Tarim Takvimi

- Zararli kis ve kenelerine karsi agilda ilaçlama yapilarak ,yerlere yataklik serilir. Hayvan uyuzu ve kenelerine karsi , bu mevsimde toz veya pomat halindeki ilaçlar kullanilabilir.
- Koyunlarda zayiflama , çene altlarindaki sislik , su toplanmasi görüldügünde ,kelebek hastaligi (Distomatoz)olabilecegi düsünülüp ,labaratuvar teshisinden sonra, hemen kelebek hapi içirilmeli;yine hayvanlarda öksürük , burun akintisi, ishal ,zayiflama, istahsizlik varsa;akciger, mide ve barsaklarda kil kurdu yönünden teshis yaptirilip, zaman geçirmeden etkin ilaçlar ile tedavisi yapilir.
- Koyunlara bu ayda günde 250 gr.kesif yem verilir. Meralarin kapali oldugu ,silaj bulunmadigi veya kesif yemin çok pahali oldugu ;yeteri miktarda saglanamadigi zamanlarda, melas ve üre katilmis kuru ot besisi yapilabilir. Yemlemenin agil disinda yapilmasi tercih edilmelidir.
- Dogan kuzulara ve doguran analara gerekli özen gösterilir. Kuzular dogum zamanlarina göre ,ayri gruplara ayrilir. Üç haftalik kuzulara 50 gr.dan baslayarak yulaf kirmasi verilir.Yulaf miktari her 15 günde bir arttirilir.
- Gerektiginde kuzulara çiçek, ektima asilari ile,septisemi serumlari uygulanir.
- Çoban köpeklerine kuduz asisi yapilir.

 

Kümes Hayvanciligi Tarim Takvimi

- Kuluçka mevsimi yaklastigindan;damizlik civciv elde edilecek yumurtalarin alinacagi sürü düzenlenir.Kuluçkaya verilecek yumurtalar tasnif edilerek, ilaçlanir.
- Kümeslerde düzenli bir havalandirma ve isiklandirma saglanir.Soguk hava önlenerek , kümes içi isisi sabit tutulur.Günde 18 saat isiklandirma yapilir.(20 metrekare zemin için ,60 vatlik ampul takilmali, metrekareye 3 watt isik gelmelidir.)
- Yemlerdeki enerji miktari artirilir.
- Kümeste altliklar degistirilir. Kafes alti gübreleri atilir.
- Tavuklara gumboro ve yalanci veba asilari uygulanir.

 

Meyvecilik Tarim Takvimi

- Ocak ayinda yapilmasi gereken islerden, gerçeklestirememis olanlar sonuçlandirilir.
- Klok hastaligina karsi mücadeleye devam edilir.
- Uygun hava kosullarinda toprak islemesine baslanir.
- Çelik alma isleri yapilarak ;çelikler kumda saklamaya (Katlamaya) alinir.

 

Sebzecilik Tarim Takvimi

- Fasulye ve bezelye ekilecek yerlerin toprak hazirligi yapilir.
- Karnabahar ,lahana ve pirasanin hasadi tamamlanir. Havuç , ispanak, marul ve turpun hasadina devam edilir.
- Fide elde etmek için , sicak yastiklar hazirlanir.
- Biber , domates ve patlican tohumlari sicak yastiklara ekilir.
- Hava sartlari elverisli gittigi takdirde , toprak hazirligina devam edilir.
- Fidelik topragi mantari hastaliklara karsi ilaçlanir.

 

Süs Bitkileri Tarim Takvimi
Seralarda


Saksili süs bitkilerinde , saksi degistirme yapilir.
- Karanfil ve kasimpatlarinda çelik almaya devam edilir. Yumrulu begonya yumrulari saksilara dikilir. Yediveren (B.Semperflorens) ve agaç (Begonin Lugerna) begonyalar budanir. Bu sirada , alinan çelikler seralarda köklendirilir.
- Yildiz yumrulari sera içindeki yastiklara , çelik almak üzere dikilir. Düzenli bir sekilde sulanir.
- Kauçuk ve deve tabanindan göz çeligi alinir.

 

Park ve Bahçelerde

- Çim sahalarinda organik gübre verilmemisse , bu ayda mutlaka verilmelidir.
- Agaçlarin kar yükü hafifletilmelidir.
- Bu ayin sonuna dogru , güllerde budama yapilir.
- Fidanliktan elde edilen fidanlar, bahar dikimi için hendeklenir.
- Spirea(Keçi Sakali),(Syringa (Leylak), Deutzia(Havlu Püskülü), Philadelphus (Filbahar), Weigelia (Vejelya), Symphoricarpus (Inci Çalisi) , Lonicera Tatarica (Tatar Hanimeli) gibi bazi yapragini döken süs çalilari ile;Lonicera (Hanimeli), Bignonia (Acem Borusu), Wistaria (Mor Salkim), Hedera Helix (Kaya Sarmasigi), Ampelopsis(Amerikan Asmasi) gibi sarilici bitkilerden odun çeligi alinabilir. Alinan çelikler, ilkbaharda dikilinceye kadar, nemli kum içinde katlama yapilarak bekletilir.

 

Zeytincilik Tarim Takvimi

- Yeni zeytinlikler için çukurlara dikim yapilir.
- Hafif süzek topraklara çiftlik gübresi verilir.
- Kompoze güreler ve azotlu gübreler verilir.
- Halkali leke ve kansere karsi mücadele yapilir(%1,5’luk bordo bulamaci).